Gewapende chape: een doeltreffend wapen tegen barsten

Wanneer moet u een beroep doen op gewapende chape? Enkel als de chape zwevende chape is. Wat is zwevende chape? Zwevende chape is chape die niet direct in contact komt met de betonplaat. We spreken van een "zwevende chape" als er bijvoorbeeld thermische isolatie, akoestische isolatie, of plastic onder de chape ligt.

Chape wordt gewapend om de breuken minimaal te houden. Tijdens het uitharden is er kans op barsten van de chape. Dankzij gewapende chape gaan we dit tegen. Er zijn 2 soorten bewapening.

IJzerdraad als bewapening

Dit is de traditionele vorm van bewapende chape. Braspenning gebruikt de gangbare maten: 38 x 38 x 1,50 x 50 x 2 en 75 x 75 x 3.

Nylon vezels als bewapening

We maken meer en meer gebruik van een nieuw soort wapening: nylon vezels. Bij gewapende chape gebruiken we nylon vezels van ongeveer 2 cm lang. Deze worden tijdens het mixen van het zand en de cement aan de chape toegevoegd.

Bij Braspenning rekent u op meer dan 40 jaar professionele ervaring en toepassing van de allerlaatste technieken.

Enkele voordelen van nylon vezels in gewapende chape:

  • Geen extra manuren voor het plaatsen van de ijzernetten;
  • Nylon vezels zijn goedkoper dan ijzernetten;
  • Uw chape is "in elke richting" gewapend (bij ijzernetten is dit niet zo).

Braspenning gaat een stapje verder

Bij Braspenning gaan we een stapje verder: chape kan niet enkel gewapend worden. Ze kan ook een grotere druksterkte en hogere slijtweerstand meekrijgen. In dat geval voegen we aan de chape een speciaal product toe dat zorgt voor deze extra eigenschappen. Wanneer passen we dit toe? Bijvoorbeeld bij een ziekenhuisvloer of een fabrieksvloer. Dus als de chape vloer zwaar belast wordt.

Wil u meer weten over onze chapewerken? Of wil u graag zelf als chapper aan de slag? Aarzel niet om ons te contacteren.